Weöres 100 – A teljesség felé című vándorkiállítás Ausztriába és Szlovéniába is eljut

2013.11.06 11:38

Szombathely, 2013. október 3., csütörtök (MTI) – Szlovénia és Ausztria magyarok által is lakott területein, valamint Vas megye több településén is látható lesz az a vándorkiállítás, amelyet a Weöres Sándor-emlékév alkalmából A teljesség felé címmel szervezett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár – közölte az MTI-vel csütörtökön Nagy Éva, a könyvtár igazgatóhelyettese

A Weöres Sándor költészetét bemutató kiállítás célja, hogy minél szélesebb körben ráirányítsa az olvasóközönség figyelmét a teljes életműre – mondta.

 

Hozzáfűzte: a kiállítás nem csupán tablókra rendezve mutatja be a 100 éve született, a vasi tájhoz ezer szállal kötődő Kossuth-díjas költő kivételes életművének választott metszetét, hanem aktivitásra hívó eszközökkel és módszerekkel próbál további elmélyülésre is ösztönözni.

Az anyag összeállításánál arra törekedtek, hogy Weöres Sándor Vas megyei kapcsolatai tükrében vezessék végig a látogatót a költő életútján, középpontba helyezve a személyes és intézményes kötődéseket, a varázslatos líra interpretációra ösztönző erejét – közölte Nagy Éva.

Ismertetése szerint a vándorkiállítás először október 8-tól Kőszegen a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban lesz látható két hónapon át, majd december 12-én Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílik meg, ahol egy emlékkonferenciát is rendeznek majd a megnyitóval összekapcsolva, amely szintén a Weöres-emlékév egyik kiemelkedő eseménye lesz.

A jövő év januárjában egy hónapig Bük, majd pedig a szlovéniai Muraszombat területi könyvtára ad otthont a vándorkiállításnak, májusban pedig az ausztriai Alsóőr, ezt követően pedig Vas megye legfiatalabb városa, Vép fogadja be a tárlatot. Noha a pályázatban vállalt idő júliusban lejárna, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás tovább vándorol Sárvárra és Körmendre is, sőt egy későbbi időpontban Lendvára is eljut.

- MTI -

Vissza