Vienna Insurance Group osztrák biztosító társaság felvásárolt egy lengyel életbiztosítót

2013.11.12 18:21

 

 

 
Lengyel életbiztosítót vásárolt a Vienna Insurance Group

  Lengyel életbiztosító társaságot vásárolt fel a Vienna Insurance Group osztrák biztosító társaság - tájékoztatta kedden az MTI-t az UNION Biztosító, a VIG magyarországi érdekeltsége.

    A Vienna Insurance Group AG (VIG) akvizíciós megállapodást írt alá az Old Mutual Grouphoz tartozó Skandia Retail Europe Holding GmbH-val a lengyel Skandia Zycie TU S.A. (Skandia Poland) életbiztosító társaság részvényeinek 100 százalékos megvásárlásáról. 
    A vételárat nem tették közzé. Az akvizíciót az illetékes felügyeleti- és versenyhivatalok engedélye után zárják le.
    A Lengyelországban 14 éve működő és jelenleg 150 embert foglalkoztató Skandia Poland 2013 első félévében 45 millió euró díjbevételre tett szert, ami nagyságrendben a 14-ik helyet biztosította számára a lengyel biztosítók rangsorában. A társaság díjbevétele 2012-ben 91 millió euró volt. 
    A VIG három nem életbiztosítási érdekeltséggel, a Benefia, a Compensa és az Interrisk társaságokkal, valamint három életbiztosítóval, a Benefia Life, a Compensa Life és a Polisa Life társasággal képviselteti magát Lengyelországban. Idei első félévi 610 millió eurós díjbevételével a három társaság együttesen a lengyel biztosítási piac harmadik legnagyobb szereplőjének számít.
    Lengyelország 38,5 milliós lakosságával az EU egyik legnagyobb belső piaca. A biztosítási ágazat díjbevétele 2012-ben mintegy 15 milliárd eurót tett ki, ami 390 euró egy főre jutó díjbevételnek felel meg. Összehasonlításképpen a Cseh Köztársaságban évi 390 euró, Ausztriában pedig 1920 euró az egy főre jutó biztosítási díjbevétel. A lengyel biztosítási piac díjbevétele 2012-ben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az életbiztosításé 12,5 százalékkal. 
    A Vienna Insurance Group 23 ezer alkalmazottat foglalkoztat Kelet- és Közép-Európa 24 országában működő 50 érdekeltségénél.

Forrás:MTI
 

 

Vissza