Kétszeresen Duna menti intézmény A bécsi Collegium Hungaricum (megvalósuló) tervei

2013.11.05 16:51

Irodalmi esttől a karácsonyi vásárig sokféle rendezvény szerepel a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Wien műsornaptárában. A programok egyre népszerűbbek nem csak az ausztriai magyar, hanem az osztrák közönség körében is. Fontos és Méhes Márton igazgató szívéhez különösen közelálló esemény a Duna-térség képzőművészeinek vándorkiállítása, amely október 11-től jövő év január közepéig várja a látogatókat a CH bécsi székházában.

A Collegium Hungaricum igazgatója nem titkolja, hogy ő maga és az Intézet tudatosan vállal aktív szerepet a közös folyó mentén fekvő országokat összekapcsoló Duna-stratégia alakításában. A bécsi CH e szerepvállalását konkrét programokkal segíti, s ennek szép példája a „Der Mensch. Der Fluss” (Az ember. A folyó) című tárlat. Az alapgondolat a képzőművészet összefonódása a nagy közös folyó történelmével és mítoszaival. A művészeti projekt célja pedig valós és ideológiai távolságok áthidalása, távoli országok és különböző kultúrák összekötése. 

Nyolc ország 18 alkotója vallott műveiben arról, miként látja a folyót, a térségében élőket. A felkérésre készült alkotások egyedi szemléletet tükröznek és mégis egységes egésszé állnak össze. Magyarországot Gnándt Ferenc és Bajor Rita képviseli. Bécs, nevezetesen a Collegium Hungaricum a 12. állomás, ahol a vándorkiállítás bemutatkozik-– éppen egy évvel ezelőtt Pécs volt a helyszín. (A projektben eredetileg résztvevő 18 művész közül itt 16 alkotásait mutatják be). 

A kiállítás szervezése alkalmat adott széleskörű együttműködésre a Duna menti országok kulturális illetékeseivel, a tárlatot pedig minden bizonnyal az érintett országok polgárai közül is sokan látogatják. Vagyis a Collegium Hungaricum kitűnő adottságú termeinek előnyeivel újabb közönség ismerkedhet meg. 

Méhes Márton igazgató arról is beszámol, hogy gyakran visznek ki programot a saját házon kívüli színhelyekre. Sikeres volt a részvétel például a Let’s Cee közép-európai filmfesztiválon, amelynek egyik emlékezetes programjaként a bécsi Urania moziban vetítették Szabó István Az ajtó című filmjét. A Múzeumok hosszú éjszakájának programjaihoz is hozzájárult a CH: a zárás előtti naon éjjel egyig tekinthette meg a közönség Gryllus Ábris grafikus művész installációját. Ez is kapcsolódott a folyóhoz: a művészt hat Duna menti város – köztük Bécs – ihlette meg. A helyszín a Stilwerk Wien volt, szintén a Házon kívül, a szintén második kerületi Praterstraßén.

Ugyanígy a CH – külső helyszínen, a Vásárvárosban – önálló standdal vesz részt novemberben a Buch Wien nevű könyvfesztiválon. Az ilyen rendezvényekre egyébként már tavaly ugyancsak a Duna-térséghez kapcsolódó projektet dolgozott ki az Intézet – a Donau Lounge 2012-ben Bécsben debütált, majd régiós körútra indult. Most ismét visszatér Bécsbe.

A program színes és sokrétű. Népszerű a Táncház és a Pilwax Jazzclub, a Gyermeksarok, a különböző koncertek és irodalmi estek. Köztük egy igazi csemege: a CH önálló esten köszönti Buda György fordítót, az Osztrák Állami Műfordítói Díj idei kitüntetettjét, akinek a németnyelvű olvasók a magyar irodalom sok kiemelkedő művének élvezetét köszönhetik.

Forrás: https://www.szervuszausztria.hu

Vissza