Három hír Bécsből: növényi szennyvíztisztítás, e-töltőállomások, innovatív kórház

2013.11.05 23:03

 

 

Az aktuális bécsi híreinket a környezetvédelem, az egészség és az innováció kapcsolja össze. Nem véletlenül ezeket válogattuk le.

Négyszáz e-töltőállomást telepítenek Bécsben és környékén

Az e-autók népszerűsítésére 2015 végéig a meglévő 150 mellé további 400 töltőállomást telepítenek Bécsben és környékén – 300-at az osztrák fővárosban, 100-at pedig Alsó-Ausztriában, hogy az ingázók számára is biztosítsák a környezetbarát és energiahatékony helyváltoztatás lehetőségét. A cél, hogy 2020-ig 4,5 százalékra növeljék az osztrák utakon futó e-járművek arányát.

E-auto Bécsben

Az új e-töltőállomásokra SMS, QR-kód vagy kártya segítségével lehet bejelentkezni, és az sem jelent majd problémát, ha az autós Ausztria határain túlról érkezik. A töltőállomások egy része gyorstöltő lesz – ezeknél tíz perc alatt csaknem 100 kilométer megtételére elegendő áramot lehet tankolni –, a többi pedig a hagyományos lassabb verzió.

Az új áramkutak egy része már az év vége előtt megkezdi működését – például a Rathausgarage-ban, a Millennium City-ben, a Votivpark-Garage-ban és a Parkringen található Hotel Marriott garázsában. A Wien Energie, az NTT DATA és a Schrack közös projektjének teljes költsége 1,5 millió euró.

Átadták az első növényi szennyvíztisztító berendezését

Megkezdte működését az osztrák főváros első növényi szennyvíztisztító berendezése, amely a bécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyén, a Bisambergen található. A csatornázásnál jóval olcsóbb, a szippantásnál pedig környezetbarátabb ez a megoldás.

A napokban üzembe helyezett háromlépcsős biológiai szennyvíztisztító a Bécsi Erdészeti Hivatal hat épületének szennyvízét ártalmatlanítja, amelyek Natura 2000-es területen állnak. „Nemcsak gazdaságosabb, de környezetbarátabb is ez a megoldás” – magyarázza Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok. „A csatornázás hétszer annyiba került volna, mint ez a kis berendezés, az emésztőgödrös megoldás pedig minimum heti egy szippantást jelentett volna” – teszi hozzá.

Három hír Bécsből: növényi szennyvíztisztítás, e-töltőállomások, innovatív kórház

A növényi szennyvíztisztításon alapuló berendezés három hónap alatt készült el és 250 ezer euróba került, áramfogyasztása pedig nagyjából négy négyszemélyes háztartás villamosáram-felhasználásával egyezik meg. A karbantartása mindössze évi 1.200 euróba kerül.

A berendezés lényege, hogy az ülepítést és a lebegőanyagok szűrését követően a szennyvíz a biológiai reaktorba kerül, ahol a levegőztetés és az ülepítés egyazon reaktortérben, SBR eljárással történik. A több ciklusban megtisztított, ülepített víz a gyökérmezős szűrőágyba jut, ahol a talajban élő mikroorganizmusok gondoskodnak a szerves anyagok lebontásáról. A növények ráadásul nemcsak lazán tartják a talajt - biztosítva így a folyamatos szellőzését - de rögtön fel is szívják azokat az anyagokat, amelyek számukra tápanyagot jelentenek. Az egykori szennyvíz így tisztán, szaghatások nélkül folytathatja útját a Sender-árokban.

Még el sem készült, máris nemzetközi elismerést kapott Bécs új kórháza

Ugyan csak 2016-ban kezdi meg működését, máris rangos nemzetközi elismerésben részesült az osztrák főváros új kórháza, a Krankenhaus Nord. Az ausztráliai Brisbane-ben, a 9. Dizájn és Egészségügy Világkonferencián választotta a zsűri „Nagyon ajánlott” projektnek.

A nemzetközi szakemberekből álló grémiumot a város felé való nyitás, a páciensek számára biztosított privátszféra, az átgondolt betegirányítási rendszer, a sok-sok zöldre és napfényre építő gyógyító környezet valamint az interdiszciplináris koncepció győzte meg.

Bécsi új kórház

A Bécs 21. kerületében, az Osztrák Vasút (ÖBB) egykori szerelőműhelyének helyén épülő egészségügyi létesítmény csaknem fele – 47 ezer négyzetméter – zöldterületből áll majd, és az épülettömbök tetőteraszain is kellemes, a gyógyulást szolgáló kerteket és parkokat hoznak létre. A rengeteg zöld és napfény mellett lakályos egy- és kétágyas betegszobák járulnak majd hozzá a betegek jó közérzetéhez, gyógyulásához. Az ultramodern sürgősségi centrumban – az amerikai emergency room mintájára – multidiszciplináris orvoscsoport végzi a beérkező sérültek, betegek ellátását. Ráadásul az új kórház a gyógyításhoz kapcsolódó egyéb területek központjaként is funkcionál majd.

A számos építészeti, technológiai és üzemszervezési innovációt felvonultató projektet máris nagy nemzetközi érdeklődés övezi, tanulmányozták már német, dél-koreai, szingapúri, lett, svájci és fehéroroszországi delegációk.

A 2016-ra várhatóan 825 millió euróból megvalósuló intézménynek jelenleg a Venus nevű épülettömbje van szerkezetkész állapotban, amely a bejárati részt, az üzletsort és az igazgatási irodákat foglalja magában. Gőzerővel zajlanak a központi rész építési munkái is, ez várhatóan 2014-re lesz szerkezetkész. Európa egyik leginnovatívabb kórházi projektjében 2015-ben kezdődhet meg a műszaki próbaüzem.

Forrás:https://www.alon.hu

 

 

Vissza