A Nemzeti Filharmonikusok Bécsben

2013.11.12 18:15

A bécsi Konzerthausban fejeződött be a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyolc koncertből álló turnéja. A hangversenyeken Baiba Skride lett hegedűművész és testvére, Lauma Skride zongoraművész, valamint Nikolai Tokarev lépett pódiumra a zenekar mellett, a karmester Kocsis Zoltán volt.

Ahogy november 11-én este Bécsben is, a turnén mindvégig telt ház előtt adták a koncerteket. A vendégjáték a hollandiai Eindhovenben indult november 2-án - idézte fel az MTI-nek Kovács Géza, a zenekar főigazgatója. A turné további állomásain - Kölnben, Düsseldorfban, Friedrichshafenben, Freiburgban, Stuttgartban és Regensburgban - is jelentős, általában kétezer fős koncerttermekben léptek föl.

Konzerthaus, Bécs
 

"Azt tapasztaltuk, hogy a romantikus túlsúlyú programok ma is népszerűek, persze más-más neves előadók tolmácsolásában. Előttünk a Bécsi Filharmonikusok jártak e helyeken, utánunk a Helsinki Filharmonikusok és a Birminghami Szimfonikusok, ez nagy felelősséget ró a muzsikusokra" - részletezte a főigazgató. Kocsis Zoltán együttműködése a fiatal, virtuóz szólistákkal nemcsak az együttes tagjait, a kritikusokat, hanem a közönséget is megragadta - számolt be a tapasztalatokról Kovács Géza. Bécsben például felfigyeltek az első részben fellépő Nikolai Tokarevre, aki ott maradt a nézőtéren, és Rahmanyinov II. szimfóniája után zajosan ünnepelte Kocsis Zoltánt és együttesét.

"Rendkívül jó kritikákat kaptunk, de volt egy-két cikk, ami szakmai mezbe próbált öltöztetni valamiféle politikai szándékot, ezeket mi figyelmen kívül hagyjuk" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy az egyik legrangosabb koncertiroda, a Schmid képviselője is szintén elégedett volt és hosszú távú terveket sző, például Mumbaiba és Bogotába terveznek fellépéseket.

Forrás:https://fidelio.hu

Vissza