Így csökkentik a rezsit Bécsben

2013.11.10 17:08

Az osztrák főváros történetében először passzívház-standardok szerint újítanak fel egy bécsi önkormányzati lakóépületet, amelyben 90 százalékkal csökkenhet a fűtési energiaigény.

Az uniós finanszírozású felújításnál  előregyártott homlokzati rendszert használnak, integrált hővisszanyeréses szellőztető rendszerrel. Így anélkül jut folyamatosan friss levegő az épületbe, hogy a lakóknak a forgalom zaját kellene hallgatniuk, ráadásul a lakásokat sem kell nagyon szétverni.

A nyílászárókat passzívház-ablakokra cserélik, a külső üvegfelületekbe pedig napelemeket telepítenek. A tervek szerint a segítségükkel megtermelt villanyáram nagyjából fedezné az épület közös helyiségeinek valamint a szellőztető rendszer energiafelhasználását. A felújítást követően az 1969 és 1971 között épült társasház energiaigénye négyzetméterenként évi 108 kWh-ról évi 9 kWh-ra csökken.

Az újszerű felújításra az EU-GUGLE kutatási projekt keretében kerülhet sor, amelyet 2013 októberében hagyott jóvá az Európai Bizottság. A finn, német, olasz, spanyol, osztrák és szlovák részvétellel zajló, 16,8 millió eurós összköltségvetésű projekt azokat az épületfelújítási lehetőségeket keresi, amelyek adott éghajlaton, gazdasági és társadalmi környezetben a leginkább költséghatékonyak, illetve fenntarthatóak. A program révén Bécsnek jutó 2,8 millió euróból a Hütteldorfer Straßén található társasház mellett további önkormányzati épület is lakóépületek alacsony energiaigényű házzá alakulhat. Az öt évig tartó projektben részt vesz még öt további bécsi társasház is, amelyek azonban nem tartoznak az önkormányzati tulajdonhoz.

Forrás:http://www.napi.hu

Vissza